کاهش شدید سفره‌های آب‌ زیرزمینی ایران

معاون سازمان حفاظت محیط زیست از کاهش ۷۰ درصد از سفره‌های آب‌ زیرزمینی ایران خبر داد. او مصرف بی‌رویه را از علل مهم ایجاد این مشکل شمرد و بر ضرورت مدیریت صحیح برای جلوگیری از بحران تأکید کرد.

تورج فتحی، معاون دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست ایران روز پنج‌شنبه (۴ اردیبهشت/ ۲۴ آوریل) در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا گفت، کاهش ۷۰ درصد سفره‌های آب‌ زیر زمینی و آب‌خوان‌های آب شیرین کشور از حدود ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته تا کنون ادامه دارد.

وی تصریح کرد : «آن چیزی که به عنوان بحران دریاچه ارومیه از آن یاد می شود چند برابر آن در زیر زمین در حال وقوع است و علت آن استفاده بی رویه از منابع آب شیرین در کشور است.»

تورج فتحی، کارشناس امور آب می‌گوید، مصرف بی‌رویه منابع آبی باعث به هم خوردن توازن بین تخلیه و تغذیه منابع شده است. از آن جا که سفره‌های زیر زمینی با بارندگی تغذیه می‌شوند، اگر میزان برداشت بیش‌تر از ورود آب باشد فرصتی برای جبران میزان مصرف منابع باقی نمی‌ماند و در نتیجه در حیطه منابع آبی مشکل به وجود می‌آید.

فتحی می‌گوید، میزان تبخیر در ایران بین ۲ تا ۴ متر متغیر است که این میزان بسیار بالاست به طوری که از میزان ۴۱۱ میلیارد متر مکعب بارندگی سالانه در کشور ۲۹۷ میلیارد متر مکعب آن تبخیر می‌شود.

تنش آبی و ضرورت مدیریت صحیح

معاون دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست ایران می‌گوید، بر اساس معیارهای جهانی سرانه ‌آب یا میزان آب شیرین قابل دسترس برای هر نفر در سال هزار و ۷۰۰ متر مکعب پیش‌بینی شده که این میزان در ایران حدود هزار و ۴۰۰ متر مکعب است. اگر این میزان بالاتر از استاندارد جهانی باشد، یعنی آن منطقه یا کشور از نظر منابع آبی مشکلی ندارد، اما اگر برعکس باشد یعنی منابع آبی آن منطقه دارای محدودیت است.

تورج فتحی تاکید می‌کند که پایین‌تر بودن سرانه ‌آب قابل دسترس به معنای آن است که ایران در شرایط تنش آبی قرار دارد. وی معتقد است که باید با مدیریت صحیح مانع ایجاد بحران آبی در کشور شد.

در فروردین‌ماه سال جاری (۱۳۹۳) معاون وزیر نیروی ایران از قرار گرفتن تهران در معرض تنش آبی خبر داد و افزود، ۱۱ کلان‌شهر ایران از جمله اراک، اصفهان، شیراز، مشهد و همدان وارد تنش آبی شده‌اند. رحیم میدانی گفت، در حال حاضر ۳۷ میلیون نفر از جمعیت کشور در معرض تنش ‌آبی قرار دارند که این میزان ۵۰ درصد جمعیت ایران را شامل می‌شود.

تورج فتحی، معاون سازمان محیط زیست در گفت‌وگو با ایرنا تصریح کرده که میزان سرانه آب در نقاط کشور متفاوت است و بعضی از استان‌ها مانند استان خراسان جنوبی وضعیت بدتری نسبت به سایر مناطق دارند. در برخی از استان‌های جنوبی مانند استان فارس، هرمزگان و کرمان آب شیرین قابل شرب وجود ندارد و دشت‌های این مناطق آبشان شور و لب شور (آب چاه) شده و دیگر قابل شرب نیست.

در این مناطق شرکت‌های آب و فاضلاب آب‌های شور و لب شور را با دستگاه‌های آب شیرین‌کن تصفیه و قابل شرب می‌‌کنند. فتحی گفته است مناطقی که سرانه آب در آن به شدت پایین آمده و آب شیرین قابل دسترس در آن‌ها وجود ندارد، یعنی سرانه استاندارد در آن‌جا صفر است و بحران آن منطقه را فرا گرفته است.

انتقاد ابتکار از پنهان کاری های صورت گرفته در آگاهی بخشی درباره اثرات بنزین آلوده بر سلامتی مردممعاون رئیس جمهور با ابراز تاسف از پنهان کاری های صورت گرفته در آگاهی بخشی به مردم در ارتباط با اثرات بنزین آلوده بر سلامتی آنها، تاکید کرد: رویکرد دولت یازدهم شفاف سازی در مورد موضوع و حل بحران آلودگی هوا از طریق برنامه مدون عملیاتی و حذف بنزین آلوده پتروشیمی است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست (پام)، معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در نشست هم اندیشی محیط زیست و رسانه ملی که صبح چهارشنبه ۱۷ اردیبشهت ماه به همت اداره کل آموزش و پژوهش سیما با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست و با حضور معاونان و کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست و مدیران و برنامه سازان سیما در محل سازمان برگزار شد، گفت: رئیس جمهور و مجموعه دولت مصمم است با تغییر رویکرد و سیاست های اجرایی، معضل آلودگی هوا را به عنوان اولین اولویت زیست محیطی کشور رفع کند.

بنزین آلوده یکی از مهم ترین عوامل افزایش آلودگی هواست

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با استناد به بیانیه سازمان بهداشت جهانی مبتنی بر تاثیر هوای تنفسی در ایجاد بسیاری از بیماری های لاعلاج که منجر به از بین رفتن سلامتی افراد، افزایش مرگ و میرهای ناشی از آلودگی هوا، همچنین هزینه های وارده بر زندگی افراد و کل جامعه و دولت می شود، اظهار داشت: بنزین آلوده یکی از مهم ترین عوامل افزایش آلودگی هواست.

ابتکار با اعلام اینکه روزانه تنها در تهران ۱۲ میلیون نفر و هر فرد به طور متوسط ۱۶ کیلوگرم هوا تنفس می کند، همچنین استناد به بیانیه سازمان بهداشت جهانی مبتنی بر تاثیر هوای تنفسی در ایجاد بسیاری از بیماری های لاعلاج که منجر به از بین رفتن سلامتی افراد، افزایش مرگ و میرهای ناشی از آلودگی هوا، همچنین هزینه های وارده بر زندگی افراد و کل جامعه و دولت می شود، اظهار داشت: بنزین آلوده یکی از مهم ترین عوامل افزایش آلودگی هواست.

معاون رئیس جمهور با ابراز تاسف از پنهان کاری های صورت گرفته در آگاهی بخشی به مردم در ارتباط با اثرات بنزین آلوده بر سلامتی آنها، تاکید کرد: رویکرد دولت یازدهم شفاف سازی در مورد موضوع و حل بحران آلودگی هوا از طریق برنامه مدون عملیاتی و حذف بنزین آلوده پتروشیمی است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به چالش های دولت در زمینه های مختلف، یادآور شد: دولت به دلیل اهمیت حفظ سلامت مردم، توزیع بنزین استاندارد در شهرهای کشور را آغاز کرده است و از همین رو در حال حاضر در سه شهر تهران، کرج و اراک بنزین استاندارد توزیع می شود.

وی با انتقاد از خبررسانی ها و خبرسازی های نادرست در این زمینه، تصریح کرد: نقد به ویژه در حوزه محیط زیست باید منصفانه و علمی و کارشناسی باشد و رسانه ها موظف به اطلاع رسانی شفاف و آگاهی رسانی عمومی درست هستند.

بیان مخاطرات بنزین پتروشیمی برای سلامت مردم وظیفه مهم رسانه ها از جمله رسانه ملی است

در ادامه این نشست یوسف رشیدی سرپرست مرکز هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به حرف های ابتکار، تصریح کرد: ۶ روز هوای پاک و ۴۲ روز هوای سالم بدون حتی یک روز هوای ناسالم از ابتدای سال جاری در تهران، به مدد حذف یکی از مهم ترین ارکان آلودگی هوا یعنی بنزین و سوخت ناسالم اتفاق افتاده است.

وی ادامه داد: غفلت بزرگی که در گذشته رخ داد، این بود که حلال های پتروشیمی به عنوان بنزین پتروشیمی مورد استفاده قرار گرفت، در حالیکه این حلال ها شامل بنزن و آروماتیک؛ ترکیبات سرطان زای حلقوی هستند که کاربرد متفاوتی دارند.

رشیدی افزود: صراحت در بیان مخاطراتی که بنزین پتروشیمی برای سلامت مردم وظیفه مهم رسانه ها از جمله رسانه ملی است که ظاهراً از آن غافل شده اند و حتی توقف افزودن حلال های صنعتی به بنزین در برنامه مصوب هیأت دولت برای مقابله با آلودگی هوا را مورد هجمه خبری قرار داده اند.

این مقام مسئول تأکید کرد: این مساله بسیار ساده ای است که در هیچ کجای دنیا، حلال های صنعتی به عنوان بنزین مورد استفاده قرار نمی گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید