یک سوم مصرف کنندگان قلیان زیر ۲۵سال دارند
متولیان صنعت دخانیات و فروشندگان مواد دخانی تلاش میکنند به اشکال مختلف، مشتریان خود را انتخاب کنند. هدف آنها افزایش مصرف قلیان در بین افراد جامعه است.
رییس فراکسیون مبارزه با دخانیات مجلس شورای اسلامی با بیان این مطلب، تبلیغات وسیع در مورد قلیان را عامل اصلی گرایش مردم به سمت این ماده دخانی میداند و میگوید: «تبلیغات به گونهای است که مشتریان قلیان تصور میکنند. چون دود آن از آب عبور میکند، تصفیه میشود و ضرر کمتری دارد. از سوی دیگر قلیانهای با طعمهای مختلف نیز دام دیگری است که فروشندگان مواد دخانی برای مردم پهن کردهاند و مواد دخانی را با آلودگی و بدترین کیفیت به مردم عرضه میکنند.»
دکتر اکبر زنجبرزاده با اشاره به افزایش دو برابری مصرف قلیان تاکید میکند: «مصرف قلیان در اماکن عمومی از دو برابر هم بیشتر شده است و مبارزه با آن به برداشتن گامهای جدی نیاز دارد.
نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با انتقاد از عملکرد مسوولان در اجرای قانون جامع کنترل دخانیات میافزاید: «طبق آییننامه ۲۰ مادهای قانون کنترل دخانیات، نظارت و کنترل اجرای قانون به عهده وزارت بهداشت و نیروی انتظامی مسوول جمعآوری قلیانها در اماکن عمومی است. نیروی انتظامی ابتدا عملکرد خوبی داشت ولی از سطوح بالاتر ترمزهایی در اجرای قانون ایجاد شد که تعجبآور بود و روند اجرا را کند کرد.»
رییس فراکسیون مبارزه با دخانیات مجلس ادامه میدهد: «مجلس انتظار دارد وزارت بهداشت در اجرای قانون جامع کنترل دخانیات جدیتر باشد و کوتاهی نکند و آهنگ آهستهای که تاکنون پیش گرفته است را سرعت بخشد.» دکتر رنجبرزاده با اشاره به شعار امسال روز جهانی بدون دخانیات (اجرای قوانین و مقررات کامل، راهی به سوی سلامت همگانی) تاکید میکند: «از آنجا که ایران عضو معاهده جهانی مبارزه با دخانیات است، مورد قضاوت جهانی قرار میگیرد و در شأن کشور ما نیست که در اجرای یک قانون ۲۰ مادهای تعلل کند.» او در مورد مصرف قلیان در قهوهخانهها، معتقد است: «فروش قلیان در هر مکانی ممنوع است و اگر قهوهخانهای مجوز داشته باشد، مربوط به قبل از قانون جامع کنترل دخانیات است و بر همین اساس مطابق قانون فروشندگان قلیان جریمه خواهند شد.»
مسوول دبیرخانه کشوری کنترل دخانیات در گفتوگو با سلامت با تایید غیرقانونی بودن فروش قلیان توضیح میدهد: «قهوهخانههایی که قبلا مجوز توزیع قلیان را داشتند نیز مجاز به عرضه قلیان نیستند و با اطلاعرسانی به آنها به مرور زمان قلیانها از این مراکز جمع میشود.» مهندس خدیجه محصلی در پایان برگزاری کلاسهای آموزشی در دانشگاهها در مورد مصرف مواد دخانی و نصب مضرات قلیان در قهوهخانه را از جمله اقدامهای موثر وزارت بهداشت برای آگاهی مردم دانست.
برگرفته از سایت سلامتیران